03.01.2011

Misterele mintii umane

Misterele mintii umane 
 Visele
Asupra acestora exista mai multe teorii, deoarece oamenii de stiinta inca mai incearca sa elucideze misterul viselor. Una dintre teorii spune ca oamenii viseaza despre sarcinile neindeplinite si emotiile traite in timpul zilei, sau despre emotiile pe care si le doresc. In mod cert insa, cercetatorii sunt de acord asupra faptului ca visele apar in timpul celui mai adanc somn.

Ceasul biologic
Acesta are un rol esential nu numai in alternarea orelor de somn cu cele de trezie, dar si in digestie, temperatura corpului, tensiunea arteriala, productia de hormoni. Cercetatorii au descoperit ca lumina si intensitatea acesteia pot regla ceasul biologic. 

Rasul
Unul dintre cele mai putin intelese comportamente umane este rasul. Cercetatorii au descoperit insa ca in timpul unui ras zdravan sunt activate trei parti din creier: una legata de gandire, care te ajuta sa intelegi gluma, alta legata de miscare - pentru muschii care sunt incordati, si, in cele din urma, una emotionala, care da o stare de bine.
Unul dintre aspectele nedeslusite este insa de ce o persoana rade la o gluma prosteasca, iar alta la un film de groaza.

Imbatranirea
Despre imbatranire exista doua teorii: ca imbatranairea ar fi parte din genetica umana, si este oarecum benefica, iar a doua, ca aceasta nu are niciun scop si rezulta din deteriorarea celulelor in timp.

Memoria
Unele experiente sunt greu de uitat, cum ar fi spre exemplu primul sarut sau ziua nuntii.
Folosind anumite tehnici, specialistii au descoperit ca atat memoria adevarata, cat si memoria falsa (confuzia imaginatiei cu memoria, amintirea unei intamplari care nu a avut loc) activeaza aceleasi regiuni ale creierului si ca hipocampusul ar putea avea rolul unei cutii in care sunt stocate amintiri. 

Mai multe aici :
http://www.ziare.com/magazin/inedit/top-10-mistere-ale-mintii-1022240

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu