03.01.2011

Misterele lumii care ne inconjoara

Misterele lumii care ne inconjoara.

Un grup de cercetatori de la NASA au descoperit ca exista un grup de galaxii care se deplaseaza cu o viteza extraordinara catre spatiul dintre constelatiile Centaur si Vela.
Astronomii spun ca viteza de deplasare nu poate fi cauzata decat de o forta de atractie extrem de mare, exercitata de ... ceva ce, in prezent, nu poate fi observat.

 Incalzire globala? Sa mai discutam. In urma cu zeci de milioane de ani, in Eocen, temperatura medie la poli era de 15-20 de grade Celsius, iar unele specii de plante au disparut.
Nu se stie exact cum s-a ajuns la temperaturi atat de mari, insa cercetatorii sunt ingrijorati de precedentul creat. Mai precis, nu se stie daca exista vreun mecanism prin care clima se stabilizeaza in urma unei perioade lungi de incalzire.


Sunetul marii? Nu e vorba despre valuri. In vara anului 1997, microfoanele amplasate sub apa de guvernul american au detectat un sunet ciudat, care a disparut ulterior. Sunetul era mai puternic decat orice cantec al balenelor si nimeni nu a reusit sa afle de unde provenea.
Un alt sunet misterios a fost receptionat in mai 1997, iar o posibila explicatie ar putea fi ca era vorba despre ruperea ghetii din Antarctica.

Teoria Big Bang mai are aspecte neelucidate: conform calculelor, dupa explozia initiala ar fi trebuit sa existe o anumita cantitate de litiu, hidrogen si heliu.
Daca hidrogenul si heliul se regasesc si in Univers si pe hartiile oamenilor de stiinta in cantitati echivalente, unii izotopi de litiul nu le ies deloc "la numaratoare". Mai precis, in Univers exista o treime din izotopi de litiu-7 si de o mie de ori mai multi izotopi de litiu-6 decat au calculat specialistii.

Mai multe la adresa:
http://www.ziare.com/magazin/stiinta-tehnica/13-mistere-ale-lumii-care-ne-inconjoara-883956

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu