14.12.2010

Codul fiscal 2011

Codul fiscal 2011 nou va arata :
Impozit pe profit

• In domeniul impozitului pe profit, masura fiscala se refera la prelungirea perioadei de limitare a deductibilitatii cheltuielilor privind combustibilul, pana la data de 31 decembrie 2011.
• Corelari tehnice referitoare la exceptiile de la plata impozitului pe dividende.

Impozit pe venit

• Abrogarea prevederilor referitoare la neimpozitarea contravalorii cupoanelor ce reprezinta bonuri de valoare care se acordau cu titlu gratuit persoanelor fizice conform dispozitiilor legale.

• In perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2011 inclusiv, nu sunt cheltuieli deductibile cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului cu exceptia situatiei in care vehiculele se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi.
• Eliminarea din sfera impozabila a castigurile realizate ca urmare a participarii la jocurile de noroc caracteristice activitatii cazinourilor si pentru jocurile de noroc de tip slot machine concomitent cu introducerea taxei de acces in legislatia specifica.
• Reglementarea recalcularii de catre organul fiscal competent a platilor anticipate stabilite in contul
impozitului anual datorat, pentru veniturile din activitati independente si/sau veniturile din activitati agricole, in cazul in care in cursul anului fiscal contribuabilii isi intrerup temporar activitatea sau isi inceteaza activitatea, in urma instiintarii de catre contribuabil a organului fiscal competent, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.
• in cazul in care platitorii de venituri din pensii nu au calculat, retinut si virat impozitul aferent veniturilor realizate de persoanele cu handicap grav sau accentuat in perioada de aplicare a prevederilor Legii nr. 22/2010 pentru completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, respectiv 7 martie 2010 – 13 mai 2010, inclusiv, platitorii de astfel de venituri sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent o declaratie informativa privind veniturile platite in vederea stabilirii impozitului pentru fiecare dintre contribuabilii respectivi. Impozitul datorat, se calculeaza potrivit Cap.VI „Venituri din pensii“, de catre organul fiscal competent prin decizie de impunere.

Impozitul pe veniturile nerezidentilor

• Avand in vedere majorarea cotei de impozit a dividendelor platite catre o persoana juridica romana, respectiv la 16%, se impune modificarea cotei de impunere la 16% a dividendelor obtinute din Romania de persoanele juridice rezidente in statele membre ale Uniunii Europene si Asociatiei Europene a Liberului Schimb care nu indeplinesc conditiile de detinere si de participare minima in capitalul persoanei juridice romane pentru a fi scutite. Astfel, nu se va acorda un tratament mai favorabil dividendelor distribuite catre nerezidenti decat cele distribuite catre societati romane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu