25.11.2010

Curiozitati despre animale domestice si salbatice

- Sobolanii se inmultesc atat de repede, incat 2 sobolani ar putea avea un milion de descendenti intr-o luna.

- Soarecii sunt animale feroce; pentru a se apara, ei ar ataca animale mult mai mari decat ei.
- Multe dintre oasele pisicii se afla in coada.

- Mai mult de 30% dintre americani au o pisica.

- Majoritatea pisicilor au 5 degete la labutele din fata, insa numai 4 la cele din spate.
- Stramoasa tuturor pisicilor domestice este Pisica Salbatica Africana, a carei specie a supravietuit si in zilele noastre.
- Cantitatea medie de mancare pentru pisici pe care acestea o primesc (din conserva sau mancare uscata) este echivalenta cu o �masa� constand in 5 soareci.
Ursul Polar - Cel mai mare animal de prada terestru prospera in cel mai aspru mediu. Masculii pot fi de 3 m inaltime si cantaresc 650 kg, in timp ce femelele cantaresc 250 kg. Ursii singuratici cutreiera pana la 5.000km pe gheata si prin tundra in cautarea mancarii.  
Rinocerul - Acest mamifer imens cu aspect primitiv a fost vanat pana aproape la exterminare: din 1970 populatia de rinoceri a scazut cu 90%. Rinocerul alb sau rinocerul cu buze patrate, este una dintre cele doua specii. Cel negru sau cu buze rotunde, rhino, este una din copitatele impare (trei copite la fiecare picior). Atat rinocerul alb cat si cel negru au doua coarne. 
Tigrul - Masculul tigrului siberian sau Tigrul Amur, cu o lungime a corpului de peste 3 m si cantarind peste 300 kg, este de departe cel mai mare si cel mai puternic membru al familiei felinelor. Ca multe alte feline, tigrul isi pastreaza mancarea, intorcandu-se sa se hraneasca din acelasi cadavru zile la rand. 
Balena - Exista vreo 80 de specii de balene, impartite in balene cu dinti si balene cu colti. Balena albastra este cel mai mare animal viu, cantarind pana la 160 de tone. Cel mai lung specimen a fost o femela de 33,58 m lungime. Durata lor de viata este de 30 - 80 de ani. 
Zebra - Gasita in Africa, aceasta ruda apropiata a calului are trei specii: zebra Grevy, zebra Burchell si zebra de munte. Pierderea habitatului si vanatoarea le-au facut vulnerabile, situatie inrautatita de reproducerea lenta. Dungile zebrelor sunt unice fiecarui individ, cu cea mai mare variatie in regiunea umerilor.
Si iata si cateva curiozitati despre caini ... cainele - cel mai bun prieten al omului 
1. In intreaga lume se gasesc cam 400 de milioane de caini.
2. Prima specie domesticita din randul animalelor a fost cainele.
3. Pentru prima data cainele a fost domesticit acum aproximativ 15.000 de ani.
4. Inainte de a fi domesticit caii, indienii nord-americani foloseau ca animale de povara cainii.
5. Este interzis a se apela la operatiile chirurgicale pentru a micsora zgomotul produs de latratul cainelui.
6. Cainele provine din acea ramura a ,,lupilor gunoieri,,(care se hraneau cu hoituri),  iar ,,lupii vanatori,,  sunt in continuare salbatici.
7. Urechea umana percepe sunete din bandele de frecventa 20-70 Hz in timp ce a cainilor din bande de 16 pana la 20 Hz. Totodata, cainii aud sunete de peste 45 kHz in timp ce oamenii sunt limitati la 20 kHz.
8. Cele mai sensibile miscari din aer pot fi detectate de mustatile cainelui.
9. Cele mai frecvent intalnite nume de caini sunt Molly, Sam, Zach sau Maggie, in timp ce campionul absolut este Max.
10. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au ajuns la concluzia ca memoria cainilor nu dureaza mai mult de 5 minute.
11. Cainii pot produce doar aproximativ 10 sunete.
12.  Cainii transpira prin pernitele labutelor.
13. Cainii se orienteaza mai mult dupa miros in alegerea unei mancari datorita  sensibilitatii scazute a papilelor gustative.
14.  Cele mai mici rase de caini folositi pentru vanatoare sunt cei din rasa Basetti care au corpul foarte jos.
15. Patrupedele din rasa chow-chow au limba albastra in timp ce restul cainilor o au roz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu